Kring van kijk lochem

Veel interessant LEESVOER!

28/7 | Op deze pagina vind u een verscheidenheid aan leesvoer. Sagen en Volksgebruiken uit de gemeente Lochem - Gedichten - Aangevuld met verhalen van Conens & van Wiechen. Wij wensen u veel leesplezier!


Het woord 'sage' komt uit Duitsland. Het betekent 'das was gesagt wird', ... dat wat gezegd wordt. Sagen gaan vaak over historische gebeurtenissen, markante dorpsfiguren, bestaande plaatsen of plaatsen die ooit hebben bestaan. Eeuwenlang werden ze verteld rondom het behaaglijke open vuur, overgeleverd van generatie op generatie.
Angst voor het onverklaarbare, voor bovennatuurlijke 'krachten' in de natuur èn volksgeloof waren vaak de oorzaak van het ontstaan van al die verhalen. Door wetenschappelijk research en publicaties, tv, radio en internet zijn al die natuurangsten inmiddels verklaard. Tegenwoordig weten we waardoor mensen die witte mistflarden en blauwe lichtjes zagen. Al die angsten zijn voorgoed verdwenen. Nu lachen we er om, maar misschien lachen we over 50 jaar over de angsten die we tegenwoordig kennen. Denk maar 's aan angst voor straling van zenders of mobieltjes, angst voor terrorisme of ongeneeslijke ziekten. De tijden veranderen, en wij veranderen mee. Maar als je al die overleveringsverhalen nog eens doorleest, dan merk je dat ze ons veel leren over lang vervlogen tijden. Over hoe men leefde en wat er zich allemaal heeft afgespeeld in onze Gelderse dorpen en bossen.

 untitledwelkom.bmp ........en natuurlijk weet je ook wel, dat het niet meer van deze tijd is. Al die sagen en legendes, al die verhalen over dier- en plantfolklore, ze hebben hun tijd echt wel gehad. Zelfs de boeken waarin ze werden opgetekend, zijn bijna nergens meer verkrijgbaar
Maar....als je op een zonnige dag, zwervend door de Achterhoekse- en Liemerse bossen, peinzend weet stil te staan bij oude burchtrestanten of een boerenhofstede of havezate, waar je nog een vlierstruik naast een pomp of waterput ziet staan of waar je huislook op holle dakpannen ziet groeien, laat dan je gedachten eens even terugvoeren naar die verre vreemde wereld in het verleden, waaruit het heden werd geboren....."
 

Sagen en Nostalgie

 

't Spinnewiel in Epse

ALMEN - HET SPOOK VAN EHZE

BOMMENBEERND in LOCHEM

DE BOZE STIEFMOEDER VAN DE WILDENBORCH

De DUIVELSKOLKEN van GORSSEL, LAREN en LOCHEM

Bomen in LOCHEM en LAREN

De Legende van de Hooiplukker - Lochem

DE LOCHEMER KOOLHAZEN

De Midwinterhoorn

 

KASTEEL OOLDE LAREN

Huis Verwolde LAREN

DE SPOOKPAARDEN VAN DE PAASBERG

DERK MET DE BEER in GROOT DOCHTEREN en LAREN

Dwaallichtjes bij 't Slat in Laren

Heksenfamilies in Laren

HEKSENPROCESSEN in ALMEN en LOCHEM

ROVERS IN DE GELDERSE BOSSEN VAN JOPPE

Ongure plaatsen - De Kattenbelten Barchem

KUILEN en KOLKEN in Lochem en Laren

LAREN / AMPSEN Tovenaars

LOCHEM / BARCHEM DE WITTE WIEVEN

NATUURVERSCHIJNSELEN

Noaberschap

 

Gedichten

 

't Is Lente

Als Adam in de Achterhoek

De dichter is een koe

Herdenking

Mijn Achterhoek

De Hoofdige Boer Almen

 
 Conens & van Wiechen - OudWeb
 
  Wat heeft Lochem met Gudula  Lochem en het oude Rome
Lochem en Moorsel  Lochem en Myra
 Lochem en Spanje....of toch Italië?
 Lochem en Wichmond
 Lochem en Jesse
 Lochem en Rhede
Lochem en Sebastiaan  Jacobus en Lochem

 Algemene voorwaarden Snuffelmarkt - Beleidsregels Snuffelmarkt